Search Engine Optimization

Eftersom sökmotorernas mål är att hitta just det åt sina användare, blir det i bästa fall en matchning mellan din webbsida och vad sökmotorn presenterar i sökfältet.

Här kommer de spännande aktiviteterna in! Hur går det till? Vad behövs för att hittas av sökmotorerna? Och hur ska du göra för att för att SEO-anpassa din webbsida?

Så här fungerar SEO:

Sökmotorerna kartlägger allt innehåll genom att indexera internet. Det görs genom att “spindlar” arbetar sig igenom länkar som leder vidare till andra länkar. Sökmotorerna letar inte efter tjusiga bilder och gulliga kattvideos. Spindlarna söker sig vidare genom HTML, det vill säga koden i webbplatserna.

Det här behövs för att hittas av sökmotorerna:

 1. Till att börja med behöver innehållet i form av text på webbplatsen vara relevant och berätta om det besökare vill hitta där. Ta med viktiga och specifika sökord som tar upp anledningarna till att människor ska hitta dit.
 2. Lägg till alt-texter för bilder och gör manuscript för videos och ljudfiler. Använd rätt rubriker för innehållet och glöm inte Meta-taggar samt Meta-titel. Det är väl värt att lägga tid på viktiga funktioner som inte syns!
 3. Se till att länkar fungerar och att besökare alltid kommer vidare från olika sidor på webbplatsen. Sökmotorernas spindlar hatar återvändsgränder minst lika mycket som de synliga besökarna gör.
 4. URL:er behöver också ha rätt struktur för att rankas på sökmotorerna. Beskrivande, korta och nyckelord är grundläggande för en bra URL.

SEO-anpassa din webbsida:

 • “Lagom” med ord, vilket brukar vara minst 1000-2500 ord per artikel.
 • Titeln är inte för lång, sökordet finns med i titeln och titeln är klickvänlig.
 • Textstycken är inte längre än 4 rader och delas upp med rubriker.
 • Innehållet är intressant och behåller besökaren länge på sidan.
 • Det finns minst två bilder.
 • Interna länkar till mer spännande innehåll.
 • Listor är lättlästa och bra att ha med.

AUG 12, 2019

SEO