Artiklar / Grunderna i hur du hamnar högt på sökmotorer
Syns man så finns man, och därför vill alla hamna högt upp på de största sökmotorerna.
Eftersom sökmotorernas mål är att hitta just det åt sina användare, blir det i bästa fall en matchning mellan din webbsida och vad sökmotorn presenterar i sökfältet.
Sökmotorernas mål är att hitta det mest relevanta resultatet åt sina användare. Ponera att du har en webshopp som säljer gräsklippare. Då vill du garanterat in bland de första resultaten som presenteras av sökmotorn när någon söker på "gräsklippare".
Här kommer de spännande aktiviteterna in! Hur går det till? Vad behövs för att hittas av sökmotorerna? Och hur ska du göra för att för att SEO-anpassa din webbsida?
Sökmotorerna kartlägger allt innehåll genom att indexera internet. Det görs genom att “spindlar” arbetar sig igenom länkar som leder vidare till andra länkar. Sökmotorerna letar inte efter tjusiga bilder och gulliga kattvideos, utan söker sig genom koden på webben. Om koden innehåller relevanta sökord och är strukturerad på rätt sätt kommer den att prioriteras över andra sidor i sökresultaten. Andra faktorer som kan spela in är t. ex. hur många andra sidor som länkar till din sida eller hur trafikerad webbplatsen är.
Text har aldrig varit lika viktigt! Kasta bort dina förutfattade meningar om att människor inte läser. Det är sant att få människor läser texter som inte är rätt utformade med titlar, stycken och bra typografi, men om det görs rätt så kommer läsandet att öka. Inte bara det, men sökmotorn kommer också att placera dig högre om du har en bra mängd av textinnehåll med nyckelord som är viktiga för din verksamhet. Kom ihåg att ta med sökord i texterna som du kan tänka dig att personer kommer att använda i deras sökningar.
Varje sida som du besöker på webben har en meta-titel och meta-beskrivning. Titeln är den du ser högst upp i sökresultatet. Beskrivningen kommer just under. Eftersom platsen för ett sökresultat är relativt liten så är det viktigt att du håller dessa short and sweet.
Den rekommenderade längden för en meta-titel är 65-70 tecken. Beskrivningarna ska vara mellan 150-160 tecken. Se till att du följer dessa längder och inte går över, samt att de beskriver vad som faktiskt hittas på sidan sen när användaren kommer fram. Om titel och beskrivning är helt orelaterad till innehållet kommer du att rankas lägre.
En webb utan någon form av grafik är tråkig och kommer att resultera i färre användare. Det gäller dock att vara försiktig när man lägger till media, så att man har med hjälpmedel för de som t. ex. har syn- eller hörselnedsättning.
För bilder behöver du lägga till s.k alt-texter. Dessa ska beskriva bilden som du visar upp. Om du visar en bild på en rosa kattunge, så ska alt-texten säga t. ex. "rosa kattunge på gräsmatta". Du behöver aldrig lägga till "bild" eller "foto" då detta beskrivs av skärmuppläsaren redan. Vi vet också att det är lockande för många att lägga med företagsnamn eller liknande i alt-texterna, men snälla låt bli! Det kommer inte att leda till en högre rankning. Försök inte att promota ditt varumärke, utan tänk först och främst på vad som gynnar användaren istället.
Du blir säkert också förbannad när en länk från en sida inte fungerar. Det är därför nästan livsviktigt att du ser till att det inte finns brutna länkar på din webb. Du kan göra detta genom att testa alla länkar själv eller söka fram någon typ av bot som säger till om det finns brutna länkar på din sida. Kolla också så att alla länkar går via HTTPS och inte HTTP. Och när vi ändå pratar HTTPS...
Sökmotorer kommer att prioritera sidor som laddas in via HTTPS över de sidor som använder HTTP. Detta betyder att du behöver ett certifikat för din webb så du sedan kan styra om användare via HTTPS. Det kanske låter komplicerat, men många webbhotell och leverantörer av hosting i dagsläget ger dig ett HTTPS-certifikat när du använder deras tjänst. Allt du behöver göra då är att styra om trafiken via HTTPS. Om du använder WordPress som plattform kan du installera ett plugin som gör allt det åt dig. Smidigt, va?
URL:en du ser i webbläsaren spelar roll. Du kan oftast välja vad en specifik sida på din webbplats ska ha för URL via ditt CMS (t. ex. WordPress, Contentful, etc.). Håll URL:en kort och beskrivande. I bästa fall får det bara vara ett ord eller några få ord ihopknutna med bindestreck.
Det finns en del tekniska delar som också måste finnas på plats för att du ska ha en chans att rankas högre av sökmotorer. För att sökmotorns spindlar ska kunna gå igenom din webb måste du lägga till en fil som heter robots.txt på servern. Denna enkla textfil berättar oftast för sökmotorn vilka filer på servern som inte ska spindlas. Säg t. ex. att du har en mapp på din server som fungerar som admin-verktyg. Om du kör WordPress kan detta vara mappen "wp-admin". Din robots.txt-fil bör då säga att denna mapp inte ska spindlas.
En sitemap-fil behövs också på servern för att berätta om webbstrukturen för sökmotorn. Det finns många generators för detta ändamål, samt WordPress-plugin som gör det mesta åt dig om du använder det som CMS. I din robots.txt-fil bör du slutligen länka till den sitemap som har genererats.
Kumpan är ingen SEO-byrå, men vi designar och utvecklar webbsidor med SEO i bakhuvudet. D.v.s att vi ser till att alla tekniska bitar finns på plats för att ge dig rätt förutsättningar att stiga på sökmotorsrankningen. Vi designar också innehåll utifrån ett SEO-perspektiv, så det t. ex. finns nog med titlar, stycken och interna länkar på plats.
Vi kan SEO-säkra ditt företags webbsida.
AUG 12, 2019