404-sida kan rädda situationen

Vare sig länken är felaktig, webbadressen har skrivits in fel eller att sidan rent av är borttagen kan en 404-sida till viss del rädda situationen. Du kanske ändå undrar över varför det behövs en sida som visas när allt annat sket sig? Ja, vare sig du tycker att en felsida är oviktig eftersom den inte påverkar andelen trafik till sidan eller energin till att piffa till ytterligare en sida tog slut just här har 404-sidan otrolig relevans av flera skäl:

  • Konvertering. Alla detaljer kan optimeras för konvertering, och när det görs höjs hela den totala konverteringen för sidan.
  • Det har redan gått snett. Problemet har redan uppstått när 404-sidan måste kicka in. Just därför är det extra viktigt att ta kontroll över det som besökarna ändå får se och mötas av.
  • Ledsna besökare handlar inte. Det är inte kul att inte hitta till önskat innehåll och det ger ett oprofessionellt intryck. Genom en 404-sida har du chansen att rädda lite av ansiktet.
  • Andra är dumma. Det är inte alltid din sidas fel att besökare inte når hela vägen. Det kan vara andra som skrivit fel länkar och då finns det inte så mycket mer att göra än att möta besökare med en trevlig 404-sida.

Vad ska en klockren 404-sida innehålla och hur ska den se ut?

  1. Först och främst vet inte alla vad 404 betyder. Förklara istället för besökaren att något inte blev som det var tänkt och be om ursäkt för det.
  2. Presentera länkar till populära sidor på sajten och till startsidan för att guida besökaren vidare till annat spännande innehåll. En sökruta centralt placerad kan vara ett smidigt sätt att hjälpa besökaren att hitta önskat innehåll
  3. Kontaktuppgifter och logga kan också vara ett bra sätt att säga hej till besökaren på ett snabbt sätt.
  4. Glöm inte att låta designen gå i samma linje som resten av sajten för att ändå ge känslan av att besökaren kommit till nästan rätt plats.

Bonustips! Ge besökaren möjlighet att rapportera felet. Förhindra även att 404-sidan indexeras av Google och andra sökmotorer.

Här hittar du Kumpans 404-sida https://kumpan.se/404

JUN 30, 2019

VikanalltFrontend